4.1 C
Brno
Středa, 3 prosince, 2025

Kvalitná zrnková káva: Máte radšej arabiku alebo robustu?

Káva patrí k najobľúbenejším nápojom. Jej popularita je trvalá, čo je dané jej povzbudzujúcimi účinkami, ktorými vďaka obsahu kofeínu disponuje. Kto potrebuje dodať energiu, pre toho je kvalitná čierna káva správnym nápojom. Odkiaľ sa vzala a kde si kúpiť tú najlepšiu?

Pravlasťou je Etiópia

Málokoho asi napadne, že pravlasťou kávy je africká Etiópia, v ktorej kávovníky rástli divoko. V 13. až 14. storočí ich na Arabský polostrov doviezli bojovníci. A boli to Arabi, ktorí z nej kávových zŕn začali variť čierny nápoj horkej chuti, ktorý si okamžite všetkých podmanil. Dlhé stáročia mali krajiny na Arabskom polostrove monopol na pestovanie kávovníka. Dnes sa kvalitná zrnková káva vyrába po celom svete a vďaka dovozu je možné aj u nás ochutnať kávu z Vietnamu, Guatemaly, Hondurasu, Brazílie, Peru či Indonézie.

Robusta či arabica? Ktoré dáte prednosť

Na otázku, ktorú kávu si vybrať, či robustu, alebo arabiku, nemožno odpovedať inak, než že si jednotlivé druhy osobne vyskúšate. Arabica obsahuje menej kofeínu a je jemnejšia chuti. Naproti tomu robusta chutí drsnejšie a má vyšší obsah kofeínu. V obchodoch aj pražiarňach kávy je možné nájsť bohatú ponuku kvalitných kávových zŕn, pražených tak akurát, aby vynikla ich chuť. Čo človek, to iný nárok na tento čierny nápoj. Zatiaľ čo niekto dáva prednosť jeho typickej horkosti, iný si kávu radšej osladí pokojne aj dvoma kockami cukru.

Ako kávu pripraviť?

Aj na spôsobe prípravy čiernej kávy záleží, ako bude chutiť výsledný nápoj. Sú takí, ktorí nedajú dopustiť na klasickú tureckú kávu pripravovanú v džezve. Iní majú doma keramický, porcelánový alebo sklenený dripper a kávu si varia iba s jeho pomocou. A potom tu máme zástup tých, ktorí majú doma praktický kávovar, ktorý im kávu pomelie aj uvarí. Popularitu si najviac drží espresso, ale latté za ním určite nezaostáva.

Máte radšej horkú alebo sladenú čiernu kávu?

Nejnovější články

Další články autora